Uutiset‎ > ‎

Tiedotteita

lähettänyt Keski-Suomen ThaiSeura 15.10.2009 klo 7.59   [ päivittänyt 16.11.2011 klo 2.48 Åke Borgström ]

Lehdistötiedote:

Jyväskylässä ensimmäistä kertaa thaimaalainen Loy Krathong Festival

 

Keski-Suomessa asuvat thaimaalaiset ovat saamassa oman yhdistyksen tänä syksynä. Keski-Suomen Thai Seura ry polkaisee toimintansa käyntiin järjestämällä Loy Krathong festivaalin, valon juhlan.

Festivaali on noin 700 vuotta vanha perinne, jota vietetään sadekauden päättymisen aikaan veden hengen kunniaksi kiittäen saaduista sateista ja riisisadosta. Alkujaan Loy Krathong on hindulaisperäinen juhla, jossa veden jumalattarelta pyydetään anteeksi vesien saastuttamista. Juhlassa miljoonat ihmiset ympäri Thaimaata lähettävät kelluvia kynttilälauttoja jokiin ja kanaviin. Täten he osoittavat kunnioitusta veden jumalattarelle Mae Khongkhalle.

Valorinteellä 12.11.2011 klo 18:00 järjestettävässä juhlassa perinnettä sovelletaan siten, että kynttilät asetetaan pihalla olevaan altaaseen. Sisätiloissa juhlitaan perinteisin menoin. Thainaiset ovat valmistautuneet juhlaan muun muassa tilaamalla kotimaastaan perinteiset käsintehdyt kauniit juhla-asut. Juhlassa on siihen perinteisesti kuuluvat kauneuskilpailut naisille ja kauneimmille käsitöille, tanssiesityksiä, leikkejä, myyjäisiä ja arvontaa.  Thaimaalaiset maahanmuuttajat ovat todella innokkaina järjestämässä juhlaa talkoovoimin. Paikalliset yritykset sponsoroivat juhlaa joten lippujen hinnat on voitu pitää erittäin edullisina. Ravintolat Banthai, Aroi Dee Thai, Krua Siam ja Muang Thai tarjoavat juhlassa ThaiBuffeen. Asian Food ruokakauppa lahjoittaa mahtavat palkinnot kilpailuihin ja arvontaan. BestWiihde Oy hoitaa äänentoiston. Naisten kampaukset hoitaa Parturi-Kampaamo Sömsvj Thai.

Edulliseen pääsylippuun (10 € aikuiset, 5 € lapset) sisältyy maittava Thaimaalainen ruokatarjoilu. Virallisen osuuden kesto on noin 3 h, jonka jälkeen ilta jatkuu karaoken ja yhteisen hauskanpidon merkeissä.

Thaimaalaisilla on Suomessa ainakin muutama oma yhdistyksensä, Etelä-Suomessa ja Oulussa, Keski-Suomeen oli siis selkeä tarve omalle yhdistykselle.  Monilla muilla maahanmuuttajaryhmillä on jo täällä oma yhdistyksensä. Jyväskylän Palapeli2 -projekti ja Monikulttuurikeskus Gloria kannustivat ja auttoivat Thai seuran perustamisessa.

Thai seuran tavoitteena on edistää maahanmuuttajien sopeutumista sekä jakaa ajantasaista ja oikeaa tietoa niin suomalaisesta kuin thaimaalaisestakin kulttuurista ja tavoista. Yhdistyksen tavoitteena jatkossa on muun muassa järjestää tilaisuuksia, joissa eri kulttuurit pääsevät kohtaamaan ja oikomaan mahdollisia ennakkoluuloja. Myös seuran nettisivut tulevat jakamaan tietoa kaikille kiinnostuneille.

Jyväskylässä ja lähialueilla asuu yli 300 thaimaalaista ja seuran alustavassa jäsenlistassa on jo noin sata nimeä. Thaiseuran toimintaan sekä 12.11. järjestettävään juhlaan ovat kaikki tervetulleita, niin thaimaalaiset kuin suomalaisetkin.

Keski-Suomen Thai Seura Ry
pj. Nuttayaporn ”Natti” Borgström


Comments